18 tips voor jongeren op vakantie

Tips voor jongerenvakanties

Klaar om je feestvakantie te boeken? Lees toch eerst nog even onze 18 tips voor een zorgeloze vakantie:

  • Kies je reisgezelschap zorgvuldig uit

    Vakantie vieren met een groep kan ingewikkeld zijn. Bespreek vooraf met je reisgenoten wat ieders verwachtingen zijn van de reis om misverstanden te voorkomen. Bespreek drankgebruik, dag- en nachtritme, maaltijden en activiteiten. Misschien wil je zelfs liever alleen reizen om je zelfstandigheid te ontwikkelen en nieuwe mensen te ontmoeten?

  • Boek bij een specialist in jongerenreizen

    Reisorganisaties als Gogo zijn gespecialiseerd in het organiseren van jongerenreizen en daardoor kennen ze je wensen. Door de grote aantallen zijn ze meestal ook het goedkoopst. Je verblijft in accommodaties met veel leeftijdsgenoten, veel gezelliger toch?

  • Lees reviews en ervaringen van anderen

    Van reviews kun je leren hoe andere jongeren de vakantie hebben ervaren. Dat geldt zowel voor de vakantiebestemming als de accommodatie.

  • Boek voor een voordelige periode

    De prijzen van feestvakanties zijn niet altijd hetzelfde. Het maakt veel uit of je in het hoogseizoen gaat of in een minder drukke periode. Lukt het om buiten het hoogseizoen vrij te krijgen dan kan je dat dus veel geld besparen. Ook de data van je heen- en terugvlucht maken veel uit voor de prijs. Het is dus zeker de moeite waard om te kijken of vertrek en aankomst op een andere dag voordeliger zijn.

  • Boek op het juiste moment

    Ook het moment waarop je de boeking maakt kan van invloed zijn op de prijs. De aanbieders stemmen hun prijzen af op vraag en aanbod. In het algemeen is vroeg boeken meestal voordeliger. Een uitzondering daarop zijn de last-minute aanbiedingen. De reisorganisatie willen dan van hun laatste aanbod af. Hoewel je zo soms erg goedkoop op vakantie kunt moet je wel bedenken dat het meestal niet de beste locaties zijn die overblijven. Het hoogseizoen is meestal het eerst vol. Maakt het je niet zoveel uit waar je slaapt of maakt zelfs de bestemming je niet zoveel uit dan kun je het risico nemen.

  • Gebruik prijsalerts

    Het onderste uit de kan halen? Gebruik prijsalerts en volg reisorganisaties op sociale media om op de hoogte te blijven van speciale aanbiedingen en promoties.

  • Betaal niet meer dan nodig is

    Je hebt waarschijnlijk hard gespaard voor je vakantie. Je vindt de goedkoopste reis die aan jouw eisen voldoet. Tijd om feest te vieren! Toch zou het jammer zijn als je na een paar dagen al door je vakantiebudget heen bent. Gelukkig is daar iets aan te doen door bewust met je geld om te gaan. De prijzen van restaurants zijn vaak een stuk lager als je net buiten de grote drukte komt. Een taxi is misschien toch wel een erg onvoordelige keuze als je het makkelijk kunt lopen. Sommige clubs vragen een (stevige) entree en de drankjes zijn er duur. Misschien slim om die niet elke nacht te bezoeken. Over indrinken hoeven we je vast niets meer te vertellen.

  • In de aanbieding

    VakantieVeilingen.nl heeft een veiling voor zonvakanties. Kijk hier altijd even of er iets voor je bij zit!

  • Pak slim in

    Maak een inpaklijst om niets essentieels te vergeten. Ben je met een groep? Bedenk dan welke de dingen je kunt delen. Gebruik compressiezakken om ruimte in je bagage te winnen. Kijk of je kleding in je hotel kunt wassen. Minder is vaak meer.

  • Respecteer de lokale cultuur en tradities

    Hoe toeristisch je vakantiebestemming ook is: lees vooraf over culturele gebruiken en taboes om vervelende of genante situaties te voorkomen. Probeer lokale gerechten en wees vriendelijk tegen de lokale bevolking.
  • Blijf flexibel met je plannen

    Hoewel het goed is om een algemeen plan te hebben, kun je van te veel planning stress krijgen. Wees open voor spontane avonturen of wijzigingen in je reisplannen, dat zijn achteraf vaak de mooiste momenten van je vakantie!

  • Let op je spullen

    Plekken waar veel toeristen komen zijn vaak ook plekken waar zakkenrollers zich thuis voelen. Dat geldt zeker ’s nachts op plaatsen waar veel jongeren uitgaan. Als je veel gedronken hebt ben je nu eenmaal niet meer zo alert. Let dus goed op je portemonnee en andere belangrijke spullen zoals je telefoon. Draag ze bij voorkeur in een tasje onder je kleding. Maak kopieën van belangrijke documenten zoals je paspoort en reisverzekering.

  • Drink genoeg en veilig water

    De zonvakantie-bestemmingen in Zuid-Europa hebben in het hoogseizoen hoge temperaturen. Je lichaam heeft dan heel veel water nodig, vooral als je veel beweegt in een discotheek. Ook alcohol zorgt ervoor dat je veel water moet drinken om niet uit te drogen. Bedenk daarbij dat veilig kraanwater niet vanzelfsprekend is; op veel plaatsen kun je alleen gebotteld water veilig drinken. Zorg dus dat je altijd een fles water bij je hebt.
    Tip: Neem een herbruikbare waterfles mee die je kunt vullen met veilig water; dit is niet alleen beter voor het milieu, maar zorgt er ook voor dat je altijd water bij de hand hebt.

  • Hou je van rust?

    Hoewel het handig is om accommodatie te zoeken in de buurt van het uitgaansleven kan het in het centrum van deze toeristensteden erg lawaaierig zijn. In jongerenhotels kan het bovendien 's nachts onrustig zijn door de combinatie van jongeren en alcohol. Als je op je rust gesteld bent kun je dus beter een wat rustiger en kleiner hotel of appartement kiezen buiten het uitgaansgebied. Gebruik Google Maps om dit te beoordelen.
    Tip: neem oordopjes en een slaapmasker mee als je beter wilt slapen. Kan ook helpen tegen het gesnurk van je reisgenoten!

  • Let op de zon

    Genieten van de zon is heerlijk, maar de zonkracht in zuidelijke landen is hoger dan je gewend bent. Het zou toch jammer zijn als je binnen moet blijven omdat je verbrand bent? Smeer je daarom goed in. Draag naast zonnebrandcrème ook een hoed of pet en zonnebril voor extra bescherming. Zoek tijdens de heetste uren van de dag schaduw 

  • Vakantiesex

    Over jongerenvakanties en seks lees je hier meer.

  • Alcohol en drugs

    Drugsgebruik en het bezit van drugs worden in veel landen zwaar bestraft. Niet doen dus. Het gebruik van alcohol is in veel landen onder 18 jaar niet toegestaan. Hoewel er niet altijd streng wordt gecontroleerd is het toch goed om je dit te realiseren als je nog geen 18 bent. Zorg ervoor dat je altijd met vrienden bent tijdens het uitgaan en houd een oogje in het zeil voor elkaar.
    Lees ook onze informatiepagina over Jongerenvakanties en alcohol.

  • Wees open-minded en maak nieuwe vrienden

    Sta open voor het ontmoeten van mensen van verschillende achtergronden en culturen. Dit kan je perspectief verbreden en je reiservaring verrijken. Gebruik sociale media of reisapps om te connecten met locals of andere reizigers.