Seks op vakantie in Albufeira, Lloret de Mar, Chersonissos of Sunny Beach

Seks op vakantie

Zijn jongeren vooral op zoek naar seks in hun vakantie? Het antwoord op die vraag is lastig te geven, want niet iedereen komt daar onomwonden voor uit. Natuurlijk, feestvieren, de zon en alcohol zijn ook belangrijke ingrediënten voor een feestvakantie. Maar klopt het beeld dat we hebben gekregen door programma's als 'Oh oh Cherso'? We struinen het internet af voor een antwoord.

Voorkeur voor seksvakantie

Het begint al goed. Volgens studenten.nl geeft maar liefst 37% van de jongeren de voorkeur aan een seksvakantie. De jongeren verkiezen de seksvakantie boven een strandvakantie, een cultuurtripje of backpacken. Zou dat echt kloppen?

Niet veel meer dan zoenen?

Antropoloog Jasper Lamers heeft wetenschappelijk onderzocht of het echt zo is dat er zoveel seks is in Lloret de Mar. Hij volgde het versiergedrag van 71 jongeren en komt tot de conclusie dat het allemaal wel meevalt. Meestal blijft het bij zoenen. De jongens willen meestal meer, maar de meisjes houden de boot af. ‘Vandaar dat daadwerkelijke seks, er nogal eens bij in schiet. Mijn onderzoek laat zien dat het niet meer is dan een spel in de discotheek, ze gaan echt niet zomaar met iedereen naar bed.’

Het is hier fantastisch

De Volkskrant schetst in dit artikel eerst het beeld van Lloret de Mar dat bij veel mensen leeft na het programma ‘Het is hier fantastisch’: tienduizenden baldadige en hitsige pubers. Maar hier is de conclusie dat het allemaal wel meevalt. Lloret de Mar probeert de losbandigheid van zijn bezoekers in te dammen door het strand ‘s nachts te verlichten en nat te houden. Seks op het strand wordt dan erg lastig.

Boete voor seks op het strand

Op single2travel.nl leren we iets belangrijks: ‘Als je in Spanje strandseks hebt en je wordt betrapt, kun je een fikse boete verwachten (denk aan een euro of 75.000)’. In Griekenland kun je zelfs een gevangenisstraf verwachten. Voorzichtig dus op het strand!

Beste plek voor seks

Wat is dan de beste plek voor seks op je vakantie? Viva somt de beste plekken op voor seks op vakantie: de hotelkamer, op het strand, in zee, op een uitkijkpunt of op het balkon. Mmm, wij denken dat er meer goede plekken te verzinnen zijn.

Seks op je hotelkamer

De meest populaire plek om seks te hebben tijdens de vakantie is de hotelkamer of de campingtent (46%). Het strand of een andere natuurlijke omgeving is bij ruim een kwart (27%) populair, volgens blikopnieuws.nl. En hoe vaak hebben de jongeren dan seks? ‘13% van de jongeren heeft tijdens de vakantie meer dan vier keer seks. 30% van de jongeren heeft tijdens de vakantie met meer dan vier personen een keer seks. Goede seks hebben Nederlandse jongeren vooral met Italianen (38%) en Fransen (35%)’. Deze cijfers zijn inmiddels ruim tien jaar oud.

Alcohol en seks

‘Het draait allemaal om drinken, verleiden en seks’ zegt Sanne, die terugkijkt op haar feestvakantie in Blanes. ‘We dronken alles door elkaar’. 'Toch denk ik niet dat alcohol ervoor gezorgd heeft dat ik met meerdere jongens naar bed ben geweest'.

Do's en don'ts

Reisorganisatie Gogo geeft op haar website een lijstje ‘Seks op vakantie - do’s en don’ts’. ‘Het is een feit, de zwoele omgeving op vakantie laat ons hoofd op hol slaan en kan voor hete nachten zorgen.’ zegt Gogo. De meeste sekstips liggen voor de hand, maar deze vinden we belangrijk: ‘hou je eigen grenzen in de gaten en doe niks waar je later spijt van krijgt of zou kunnen krijgen’.

Condooms mee op vakantie

‘Slechts 56% van de jongeren neemt condooms mee op vakantie’ meldt ondertussen.nl in een artikel dat is geschreven in samenwerking met Dance4life. Deze organisatie werkt wereldwijd aan het grootste en snelst stijgende gezondheidsrisico voor jongeren: onveilige seks. De ondervraagde jongeren vragen zich af waarom meisjes er vaak van uitgaan dat de jongens wel een condoom meenemen. ‘Voor de meisjes was het de voornaamste reden om niets mee te nemen omdat ze toch niet van plan waren om seks te hebben op vakantie, maar dat kan je van te voren natuurlijk nooit weten.’

Alleen veilig vrijen

Een lijstje met handige zinnetjes in vreemde talen over seks op vakantie vinden we op single2travel.nl. In het Engels redden we ons wel (‘I will have safe sex or no seks’), maar Spaans is al een stuk lastiger: ‘Hago el amor sin correr riesgos o no lo hago’.

Tips voor je ouders

Volgens ouders.nl neemt zelfs maar 34% van de jongeren een pakje condooms mee op vakantie. De website geeft een aantal tips voor ouders: hoe begin je over condooms en de pil?

Tips voor jou

Moet je nog boeken? Op Jongerenvakanties.info vind je de beste deals van specialisten in jongerenreizen zoals GOGO en Beachmasters voor Albufeira, El Arenal, Chersonissos, Sunny Beach, Lloret de Mar en Blanes.

Met hoeveel mensen heb jij het bed gedeeld?

Als je dit filmpje moet geloven is het toch soms een dolle boel op het gebied van seks tijdens jongerenvakanties...