Zuipvakantie? Alcohol en jongerenvakanties

Alcoholgebruik in feestvakanties voor jongeren

Jongerenvakanties en alcohol gaan vaak samen. Door de vrijheid van een vakantie zonder ouders is de verleiding om veel te drinken groot. Gestimuleerd door de combinatie van zon, strand en uitgaan. De sociale druk van je vrienden kan ook een rol spelen, je wilt immers niet de uitzondering zijn. De horeca in de jongerenbestemmingen speelt graag in op deze behoeftes en probeert jongeren op allerlei manieren te verleiden om veel te drinken. Is dat erg?

Alcohol en jongerenvakanties

Hoeveel drinken jongeren op vakantie?

Daar is onderzoek naar gedaan: jongeren drinken best veel in hun vakantie. Jongens drinken gemiddeld 17 glazen alcohol per dag, meisjes gemiddeld 7 glazen. Dat betekent een paar kratten bier per persoon!

Waarom drinken jongeren op vakantie?

Alcohol maakt je losser, waardoor je makkelijker contacten maakt met leeftijdsgenoten. Het wordt vaak gezelliger met een beetje alcohol. Drinken heeft ook een sociale functie. Maar let op, als je teveel drinkt ben je geen fijne gesprekspartner meer. Dan werkt het dus tegen je.

Wat zijn de voordelen van alcohol op vakantie?

Als je verstandig omgaat met alcohol zul je in een lichte roes raken. Je ontspant en de meeste mensen worden vrolijker en gezelliger. Het is makkelijker om contacten te maken.

Wat zijn de nadelen van alcohol op vakantie?

Als je te veel drinkt dan geeft het je op dat moment misschien een fijn gevoel. Maar: de kater komt later. Zeker als je niet veel gewend bent zul je de volgende dag spijt krijgen van je overvloedig drankgebruik. En daardoor geniet je waarschijnlijk minder van je vakantie. Ook omdat met alcohol op de tijd sneller lijkt te gaan. Alcohol heeft veel calorieën, waardoor je zwaarder wordt. Overvloedig alcoholgebruik tast je hersenen en je lever aan. Drink dus met mate.

In welke vakantiebestemmingen wordt veel gedronken?

Jongerenvakanties in Albufeira, El Arenal, Chersonissos, Sunny Beach, Lloret de Mar en Kos staan bekend om hun alcoholgebruik. Dat wil niet zeggen dat het zuipvakanties zijn, er zijn genoeg andere dingen te beleven. Het zijn in elk geval plekken waar je veel leeftijdsgenoten zult ontmoeten, al dan niet onder het genot van een drankje.

Comazuipen op vakantie

De sociale druk van vrienden maakt dat je, juist op vakantie, soms meer drinkt dan je van plan was. Dat is heel menselijk. Maar laat je nooit verleiden tot een wedstrijdje wie het meest kan drinken, of comazuipen. Dat is sowieso een oneerlijke strijd: het hangt sterk af van je lichaamsgewicht en geslacht hoeveel drank je kunt hebben. Comazuipen leidt tot onherstelbare schade in de hersenen. Iets waar je zeker spijt van krijgt.

Minimumleeftijd alcohol: 18 jaar

In de meeste Europese landen is de minimumleeftijd waarop je alcohol mag kopen en drinken 18 jaar. Hoewel niet overal gecontroleerd wordt is het toch goed je hiervan bewust te zijn. De boetes kunnen hoog zijn.

Zuipvakantie jongeren

Alcohol op straat

In sommige landen is het verboden om op straat of op het strand alcohol te drinken. Die regel is zeker in Spanje streng. Zoek de actuele regels op voordat je vertrekt, ze verschillen per jaar en per bestemming. Het zou zonde van je vakantie zijn als je een flinke boete oploopt.

Sociale druk

Hoeveel wil jij drinken? In de praktijk is het soms moeilijk om je grenzen aan te geven en te bewaken. Het blijkt dat vooral jongeren de neiging hebben om even veel te drinken als hun leeftijdsgenoten. Er wordt (weer) een rondje gegeven, durf jij nee te zeggen? Een stoere drinker daagt je uit, durf jij te weigeren? Probeer je grens duidelijk te stellen en je geen watje te voelen als je er aan houdt.

Maak vooraf afspraken

Wil je discussies met je vrienden vermijden tijdens je vakantie? Maak dan vooraf afspraken over alcoholgebruik. Bespreek hoe ver je wil gaan met alcohol, of je bij elkaar blijft (sterk aanbevolen!), of je rondjes geeft en wie betaalt. Niet iedereen staat even sterk in zijn/haar schoenen. Het kan fijn zijn als een reisgenoot je herinnert aan je voornemens.